Ontwikkel je eigen competenties

Iedere professional krijgt er meerdere keer per jaar mee te maken. Je moet groeien van je werkgever en een persoonlijk opleidingsplan (POP) is het modewoord hiervoor. Het moet van het geldend kwaliteitssysteem. Maar de afgelopen vijf jaar traden er meerdere problemen op.

Is er wel budget voor opleidingen? Uiteraard hoor je een luid ja. In de praktijk is het vaak een nee. Budget wordt er wel voor vrijgemaakt, maar het niet gebruiken van het budget draagt bij aan het halen van een financiële doelstelling. En het mislopen van omzet vinden veel bedrijven ook geen optie. Daardoor kan je vaak dus geen gebruik maken van het budget.

Een ander probleem is het ontbreken van een doelstelling voor de lange termijn. Welke opleiding draagt bij aan de juiste groei van de medewerker? Ikzelf ben wel eens afgewezen voor een training mediation. Mijn doel was het aanscherpen van mijn onderhandelingsvaardigheden. Het bedrijf meldde mij dat ze niet doen aan mediation. En daarmee was de kous af.

In de bovenstaande punten staan twee zaken vermeld waarom het voor voornamelijk oudere medewerkers lastig is om zichzelf te ontwikkelen. De meeste bedrijven werken mee als je groeit binnen je huidige vak. Dus om van onervaren medewerkers meer ervaren te maken. Voor ervaren medewerkers die door willen of moeten groeien rest in veel gevallen een hogere functie binnen dezelfde lijn. En tegelijk zijn daar minder arbeidsplaatsen. Dat geeft dus problemen.

Voor mensen die tijdelijk zonder betaald werk zitten en die vaak een afstand hebben tot de arbeidsmarkt is het probleem nog groter. Een budget voor scholing ontbreekt of wordt heel moeilijk gemaakt door de huidige regelgeving. Outplacement of een Erkenning van Verworven Competenties (EVC) kost vaak een hoop geld. Geen weggegooid geld, maar wel een traject dat kijkt naar het verleden en niet naar de toekomst. En als er wel geld en ruimte is voor een opleiding, dan lijkt het net of je weer bij het begin moet beginnen. Voor de oudere professional is dat vervelend. Met name ook omdat dit niet aansluit met zijn of haar leervermogen.

Wat als je jezelf prima kan blijven ontwikkelen op basis van je werkervaring en diploma’s uit het verleden? Maar wel met een werkprofiel dat naar de toekomst wijst en niet het verleden. Ontbrekende delen kun je aanvullen met scholing, educatieve opdrachten en een assessment van de praktijk en beroepshouding. Dit zou met name ook geschikt zijn voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dus niet alleen professionals die een (nieuwe) richting op willen gaan.

Want met deze aanpak is maatwerk mogelijk voor iedereen. Het maakt maximaal gebruik van je verleden met betrekking tot werk en diploma’s. Het geeft richting aan je ambitie volgens een goed en herkenbaar profiel. Je krijgt de ruimte om in je eigen tempo te werken aan je toekomst en om werkervaring op te doen. Wat je doel en achtergrond ook is, hiermee kun je samen met Spinam werken aan je toekomst. Maatwerk voor iedereen.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *