Hoe wordt u veilig in de nieuwe wereld?

Veiligheid is iets wat we maximaal willen en tegelijk iets wat we niet kunnen krijgen. Het verhaal rondom veiligheid kent vele stemmen, meningen en helaas ook veel domheid en opportunisme. Echt mensen, onderschat nooit de kracht van menselijke domheid of falen. Maar even voor de goede orde: ik schrijf dit niet aanvallend. De meeste mensen hebben het goed met ons voor.

Veiligheid heeft te maken met de aanwezigheid van oorzaken die schadelijk voor ons kunnen zijn. Een loslopende leeuw beschouwen we als onveilig. Om het nadelige effect te verkleinen nemen we een maatregel. In een kooi stoppen ligt voor de hand. Maar 100% is dat niet. Een leeuw kan ontsnappen. De leeuw laten inslapen verkleint het gevaar dan nog meer. Opportunisten roepen nu in koor: Alle leeuwen dood maken. Dat is veiliger. Maar nee, er zijn nog meer roofdieren. En wij mensen bijten elkaar ook. Dus alle mensen dan ook maar… Denk het dus niet.

Om (samen) te kunnen (over)leven moeten we genoegen nemen dat we dagelijks risico lopen. Omgaan met dit risico leert ons om te reageren op nieuwe oorzaken die onze veiligheid in gevaar kunnen brengen. Omgaan met onveiligheid traint ons dus om veiliger te leven. Deze tegenstrijdigheid maakt het zo lastig om in rationele termen te praten over veiligheid.

Is er een verschil tussen online en offline veiligheid?

Je zou denken dat er een groot verschil is tussen online en offline veiligheid. Fysiek is dat zo. Op alle andere gebieden, zoals sociaal, mentaal of financieel, is dat niet zo. Online kan ik net zo veel geld verliezen als offline. Online pesten is net zo erg als offline pesten. Online kan ik niet gewond raken. Offline kan dat wel. Onze nieuwe en steeds meer digitaal wordende wereld maakt het ons daarom niet erg gemakkelijk. Wij zijn tegelijk ook de eerste generaties die een digitale leeuw tegenkomen en ontdekken of dit gevaarlijk is.

Hoe kan ik veiliger leven?

Met bewustwording, kennis, oefening en de juiste maatregelen kan iedereen een eind komen en veiliger leven. In het samenspel van potentieel gevaarlijke situaties en de juiste tegenmaatregelen zit een wereld van rationeel denken, acceptatie, berusting en vooral een juiste basishouding. Iemand die kan bijten proberen te aaien is zowel offline, als online geen goed idee.

Helaas is 100% veiligheid een utopie. Maar omdat Spinam graag iedereen een stapje verder helpt, hebben we wat bedacht. Met onze workshop “veiligheid in de nieuwe wereld” nemen we een kijkje in deze nieuwe wereld en gaan we praktisch met uw vragen aan de slag om uw kennis, bewustwording en basishouding te verbeteren zodat u de juiste maatregelen kunt nemen.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *