Uw ICT landschap op orde?

Zolang we het landschap kunnen overzien, nemen we de juiste beslissingen. Tenminste, dat denken we. Als we een tuin inrichten zien we het te bedekken oppervlakte en de gewenste functies. Of we het nu zelf doen of laten doen, maakt daar in basis niet uit. Elk landschap heeft een beperkt aantal middelen en mogelijkheden. Een mooie afspiegeling van functioneel noodzakelijke, financieel haalbare en eigen voorkeuren. Er wordt vaak een meerjarenplan gemaakt voor beplanting en opbrengst. Een tuin is goed te overzien en qua kosten vertrouwen we op de expert. We vragen een ontwerp en de bijbehorende kosten.

Als het om een onderwerp gaat, als ICT, die abstracter is gaan we er opeens anders mee om. Hoe we met het ICT landschap omgaan hangt af van de mate waarin we bewust zijn van onze bekwaamheid. Een kleine zelftest bepaalt de categorie waartoe je behoort. In elke methodiek komen deze zaken in een één of andere vorm terug. Het gaat hier echter om bewustzijn en niet om de aanpak.

CT Landschap A B C
Geconsolideerd Eigen Leverancier
Vlekkenplan
Service Level Agreement
Dossier Afspreken & Procedures
Governance
Zwakte plekken analyse
Uitvalplan & impact uitval
Business vereisten
Aantal ja:
Aantal nee:
Aantal weet niet:

 

Een goed ICT landschap kent maximaal één “weet niet” in kolom A, B of C hebt of meer dan drie in totaal. Niemand kan alles weten immers alles weten. Een “nee” mag niet voorkomen in kolom C. In kolom B maximaal twee keer en kolom A maximaal drie. Maar in totaal dienen er minimaal 16 keer “ja” ingevuld te zijn.

Het is geen waardeoordeel, maar ter bewustwording. Ook gaat de werkelijke analyse dieper, dan een simpele “ja / nee / weet niet”. De kwaliteit en courantheid zijn net zo belangrijk. Let er ook op dat er voor een “ja” een bewijslast dient te zijn. Zonder een volwaardig bewijs adviseer ik om een “weet niet” in te vullen.

De toets is overigens bruikbaar op alle niveau’s van management met een (deel) verantwoordelijkheid in het ICT landschap. Indien ingevuld op meerdere niveau’s geeft het een goed beeld over de stand van zaken over uw ICT landschap. ook zal blijken dat niet iedereen weet van het bestaan van de verschillende onderdelen of heeft het zich nog niet eigen gemaakt. Het model dient gebruikt te worden om te komen tot een hogere volwassenheid en is geen test van bekwaamheid.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *