Welke kant moet u op?

Waar gaan we heen. Met de wereld, met ons land, met uw straat of met uzelf. U kunt veel beïnvloeden, maar niet alles. In feite lijkt het erop dat u in een heteluchtballon zit. U moet met de stroming mee, maar waar gaat dat heen? En hoe komt u waar u wezen wilt?

Stel, u vliegt inderdaad in een heteluchtballon. U bent de weg kwijt en u vraagt waar u bent. Het antwoord is vaak dat u ongeveer 10 meter boven de grond zweeft en bevindt u zich tussen de 40 en 42 graden noorderbreedte en tussen de 58 en 60 graden westerlengte. Een prima antwoord, feitelijk correct. Maar u bent nog steeds verdwaald.

Het is heel menselijk dat zulke antwoorden irriteerde opwekken: “Alles wat u zegt, is technisch gesproken juist, maar ik heb helemaal niets aan die informatie. En al met al ben ik nog steeds verdwaald. U helpt me zo niet.”

Aan de andere kant moet u het volgende beseffen: “U heeft geen idee waar u bent. U weet al helemaal niet waar u naartoe gaat. U verkeert nog steeds in dezelfde positie als voor wij elkaar ontmoetten, maar op een of andere manier is het nu ineens mijn schuld.”

Het probleem is niet de vraag en niet het antwoord. Het probleem is de intentie. U wilt niet weten waar u bent. U wilt de juiste richting op. Uw belang is het vinden van de juiste richting. De genoemde interactie levert u wel een excuus op. U bent niet goed geholpen, maar op te beginnen stelt u niet de juiste vraag.

Een duidelijke vraag over de juiste richting kan het antwoord opleveren dat het die kant op is, maar met deze sterke wind niet kan. U zult dan moeten wachten tot de wind gunstig draait of bekijken of de nieuwe richting misschien wel voordelen kan hebben. Maar u weet nooit of u er wel komt. Dat lijkt mij ook niet de bedoeling. Maar verwachten dat anderen uw ballon wel de juiste kant op gaan trekken is niet meer van deze tijd.

U zult zelf aan de slag moeten gaan. Stap misschien eens uit de ballon en bepaal uw eigen richting. Misschien dat een ander voertuig u wel kan brengen tot waar u wilt zijn. In ieder geval is de richting dan makkelijker te bepalen. Investeer in uw eigen voertuig of ga samen op stap. Met of zonder Spinam.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *