Heeft u liever een bekend probleem dan een onbekende oplossing?

Willen we liever
onze bekende en soms zelfs grote problemen
dan onbekende oplossingen?

 

U wilt nu vast antwoorden: Nee, natuurlijk niet.

En dan antwoord ik uit ervaring: Toch wel.

In onze praktijk komen we namelijk de nodige mensen tegen die, soms schijnbaar hopeloos, vastzitten. Over het algemeen komen mensen vast te zitten door een veranderende omgeving. Vaak gebeurt dit buiten de eigen verantwoording of invloed. En dus buiten de eigen schuld, toch? Samengevat kunnen ze er niets aan doen, maar ze zitten er wel mee.

Door een scheiding, ontslag, ziekte, leeftijd of overbelasting worden deze mensen op een zijspoor van de maatschappij geplaatst. Er worden uiteraard van alle kanten adviezen en geboden verzonden. Als mens krijg je te horen dat je alles fout doet. De empathie is ver te zoeken.

 1. Tegen de zieke wordt gezegd: wordt beter;
 2. Tegen de werkloze wordt gezegd: vind werk;
 3. Tegen de weduwnaar wordt gezegd: zet je er overheen;
 4. Tegen de alleenstaande met kinderen wordt gezegd: het is jouw keuze dat je kinderen hebt;
 5. Tegen de oude werknemer wordt gezegd: wees meer flexibel;
 6. Tegen de buitenlander wordt gezegd: spreek Nederlands;
 7. Tegen een Nederlander wordt gezegd: leer Engels;
 8. Tegen een ongediplomeerde wordt gezegd: haal een diploma;
 9. Tegen een gediplomeerde wordt gezegd: haal het juiste diploma;
 10. Tegen een vluchteling wordt gezegd: ga terug;
 11. en ga zo maar door.

Maar zo makkelijk is het voor velen niet. Het leven overkomt je nu eenmaal. Ook u zal bij tegenslag proberen te incasseren en dan door te gaan. En dat gaat lang goed, maar op een gegeven moment is de rek eruit. Uw opties raken op. Of het nu door geld of regelgeving komt, maakt niet uit. Lees het lijstje hierboven nog maar eens door. Kent u iemand die op wie meerdere bullets van toepassing zijn?

Deze persoon heeft een kans nodig. En dat lijken we juist als samenleving vergeten te zijn. Als individu kijken we erg naar wat anderen ons moeten geven. Soms hoor ik bijvoorbeeld dat ik best wat meer geld kan afstaan aan de armen in de samenleving. Mijn wedervraag: welke medewerker ik dan moet ontslaan om dat geld vrij te maken? Ik blijf het roepen: Gratis geld bestaat niet! Een kans krijgen is niet hetzelfde als de kans eisen als een gift.

Een kans creëer je in fases:

 1. De tering naar de nering zetten: Wat niet kan, zet u uit uw hoofd. Ook financieel dus;
 2. Waar wordt u absoluut niet blij van: Die kansen zullen we (in eerste instantie) vermijden;
 3. Kijk bij het tegenovergestelde van (2): dat is kansrijker en denk nu niet te veel wat niet mogelijk is;
 4. Zet weer de tering naar de nering: verwijder alle uitdagingen en blokkades één voor één. Over het algemeen kunt u een hierbij wel een handje gebruiken;
 5. Investeer realistisch: een opleiding en/of ervaring opbouwen heeft nu eenmaal tijd nodig;
 6. Doe het, maar niet alleen: U heeft de steun nodig van uw leefomgeving, toestemming niet.

Wij, bij Spinam, zetten ons graag in voor uw kansen. Of het nu werkervaring, vaardigheden of kennis is wat u zoekt, dat maakt niet uit. Met onze Competentie Cultiveren, Maatwerk Campus en andere diensten ondersteunen we al jaren mensen die nieuwe kansen aanboren. Met Spinam zet u immers de eerste stappen in uw toekomst. Dat ademen we, dat doen we.

Heeft u interesse? Neem dan gerust contact met ons op.
Heeft u genoeg aan deze blog? Graag gedaan en tot de volgende blog.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *